neden rus ''ayısı''

    Ruslar kendi halk edebiyatlarında ayı figürünü benimsemiş ve kendileriyle özdeştirmişlerdi. Bunu uygulamalarının başlıca sebeplerinden biri de coğrafi koşullardı. Ruslar yüzyıllarca Avrupa'nın en soğuk coğrafyalarından birinde hayata tutunma savaşı vermiş ve bu zorlu coğrafyadan güçlü bir devlet çıkarmayı başarmışlardı. Ayrıca Sibirya coğrafyasında ayılar yoğun olarak bulunan hayvan gruplarından biriydi. Bu yüzden Ruslar edebiyatlarında ayı figürünü kullanmaktan geri durmamışlardı. 

    16.yüzyılda Rusya'nın tahtında oturan Korkunç İvan ayıyı devlet sembollerine yerleştirdi.


                                                                                                      Görsel 1

   

    18. yüzyılda Çarlık Rusya'nın büyük bir atılım yaparak dünyanın en güçlü devletleri arasına girmeyi başardı. Rusya'nın bu dönemde hızla artan gücü, savaşlarda aldığı başarılar ve bunun gibi birçok sebep Avrupalı büyük güçlerin dikkatini çekmiş ve karikatürlerine konuk olmuştu. O dönemde meşhur İngiliz dergileri Rusya'yı bir ayı olarak sembolize etmişti.

    İngilizlerin Rusları ayı olarak gösterdiği karikatürlerden Rus halkı rahatsız olmadı. Çünkü Ruslar bu hayvana olumlu bir anlam zaten yüklemişlerdi. Hatta düşmanı korkutacağını düşünüp bu tabiri kendileri de kullandılar.

    Daha sonralarında Ekim Devrimi ile birlikte komünist olan ve Sovyetler Birliği'ne dönüşen Rusya ayı figürünü kullanmaya devam etti. 2.Dünya Savaşı döneminde Rusları ayı olarak sembolize eden propaganda afişleri hem Sovyetlerce hem de dış ülkelerce kullanıldı.

    Günümüzde özellikle Putin'in Rusya Devlet Başkanı olduğu süreçten beri Rus ayısı tabiri sıklıkla medyada  kullanılmaktadır.

    
                                                                                                                            Görsel 2
                                                                             

   

   
                                                                                                       Görsel 4